![]() ![]() |
Jul 24 2011, 11:55 AM
|
|
![]() Uzytkownik PSP ![]() ![]() Grupa: PsP-Friend Postów: 16 Dołączył: 21-July 11 |
Kompatybilność: Soft 6.39 ME-9 jak i niższe są kompatybilne z konsolami 1000 i 2000 bez płyty głównej ta088v3. Jakie są zalety i wady tego softu? Na pewno jedną z głównych wad tego softu jest niska kompatybilność z pluginami lecz rekompensują nam to liczne zalety takie jak: * Recovery menu dostępne z poziomu VSH MENU * PSN dostępne bez użycia pluginu. * Możliwość tworzenia baterii JigKick oraz MMS z poziomu RM * Spora kompatybilność z grami. * Wbudowany Plugin manager. Jeżeli masz soft 5.50 Gen-D3 lub 5.50 Prometheus:
Jeżeli mamy soft 5.50 Gen-D3 lub 5.50 prometheus musimy wykonać jedną ważną rzecz, a mianowicie edycja pliku version.txt, który znajduje się w flash0. Dlaczego musimy go edytować? A dlatego, że instalator przy próbie aktualizacji wyświetli błąd, że nie jest potrzebna aktualizacja ze względu , że mamy soft 9.90. Jest to taka ochrona ze strony autorów tych softów abyśmy nie umyślnie nie aktualizowali softu. A więc, by ominąć ten błąd musisz wykonać następującą czynność: Przy włączonym PSP kliknijcie SELECT i w wyświetlonym VSH MENU udajcie się do opcji USB DEVICE i przestawcie z memory stick na flash0 po czym wyjdźcie z tego menu przygotujcie kabel USB, by podłączyć konsolę PSP do komputera, gdy już to zrobicie to na komputerze waszym oczom zamiast plików z karty pamięci ukarzą się pliki FLASH0 nie kombinujcie tam nic innego tylko to, co ja będę wam niżej pisał. Przejdź do folderu VSH/ETC/i tutaj otwórz plik, który nazywa się version.txt w otwartym pliku tekstowym znajdź release:9.90: i zmień go na release:5.50: następnie zapisz plik i przejdź ponownie do VSH MENU, by zmienić z powrotem USB DEVICE na memory stick. Aktualizacja ze starszej wersji ME do nowszej: Potrzebne pliki - instalator ME-9: KOD http://www.4shared.com/file/04qgdVCM/ME-9.html 1) Folder PSP wrzuć luźno na kartę pamięci jeżeli zostaniesz zapytany czy zastąpić zmiany zgódź się. 2) Przejdź do zakładki GAME w PSP i uruchom instalator postępuj według instrukcji, które będą wyświetlane na ekranie. Instalacja softu 6.39 + przeróbka ME-9: Potrzebne pliki – instalator ME-9 i oficjalny soft 6.39: KOD http://www.4shared.com/file/IpDx69au/639ME-9.html Ściągnij powyższą paczkę i postępuj według 1) i 2) punktu z „Aktualizacja ze starszej wersji ME do nowszej. FAQ: Po wgraniu przeróbki PSP nie uruchamia się / zawiesza / wyłącza. Jak to naprawić? Z karty należy usunąć / wyciąć cały folder "Seplugins". Poradnik został w całości napisany przez moją osobę dla forum psp-team.pl dlatego też zabraniam kopiowania go na inne fora o tej i podobnej tematyce. Ten post został edytowany przez Ero: Oct 21 2011, 01:30 PM |
|
|
|
| Adtaily |
Jul 24 2011, 11:55 AM
|
![]() Reklama |
|
|
|
|
Sep 8 2011, 02:07 AM
|
|
|
Uzytkownik PSP ![]() ![]() Grupa: PsP-Members Postów: 36 Dołączył: 1-November 07 |
hej, mam problem po wykonaniu update do 6,39. Prawdopodobnie już nic nie da się zrobić i jestem załamany ale może jednak jest jakaś szansa. Na swoim psp miałem wcześniej 5,50 gen d2. Wgrałem na niego tą paczkę 6.39 B9 i wszystko działało ok, dopóki nie wyłączyłem psp. Teraz przy włączaniu mam czarny ekran i przez kilka sekund świeci się zielona lampka. do RM nie mogę wejść. Mam pandore i ms, ale nic nie da się zrobić. help
|
|
|
|
Sep 8 2011, 05:17 PM
|
|
|
Uzytkownik PSP ![]() ![]() Grupa: PsP-Members Postów: 36 Dołączył: 1-November 07 |
Generalnie ostrzegam przed robieniem up'a do 6.39 PRO B9. Przynajmniej u mnie ten soft zbricował konsole. Chociaż nie wiem właściwie czy to brick czy co to jest.....opisze wszytko po kolei, może ktoś będzie mi w stanie pomóc.
Zainstalowałem 6.39 PRO B9z karty mms ( wcześniej 5.50 gen d2 ) i do tego jeszcze tą modyfikacje, która niby na stałe przerabia konsole. Wszystko działało normalnie. Nie było żadnego monitu o błędzie, NIC! Potem chciałem wejść do RM bo nie mogłem się zalogować do PSN a gdzie wyczytałem, że coś tam trzeba zmienić w ustawieniach. Więc wyłączyłem konsole i chciałem ją uruchomić trzymając przycisk R. No i d*pa. Zaświeciła się zielona lampka kilka sekund poświeciła i zgasła. to w takim razie MMS i pandora. Dalej d*pa. Po włożeniu pandory nic się nie dzieje, lampka się nie świeci, ekran czarny. Żadne kombinacje klawiszy jak przytrzymanie L i włożenie bateri czy strzałka do góry nic nie dają. Jeśli przystawi się ucho przy konsoli to podczas włączania słychać piszczenie. W absolutnych ciemnościach można jeszcze zauważyć jak świeci się lampka od mspd filmik http://www.youtube.com/watch?v=TQDJxqiKFLk pandora była kompletnie rozładowana, ale włożyłem ją do psp i ładowałem całą noc. Tyle, że żadna lampka się nie paliła. Myślicie, że to może być wina rozładowanej pandory? zmierzyłem napięcie na stykach baterii i pomiędzy +, a - ( dwa skrajne ) napięcie jest rzędu 0,1 mV czyli żadne. W takim razie problemem jest bateria. I teraz mam pytanie czy mogę naładować ją jakoś samodzielnie czy muszę mieć drugą konsolę? podłączyłem do baterii kabel z prądem stały o napięciu 5V. Do B- podłączyłem - a do B+ podłączyłem plus ( bezpośrednio do baterii, pomijając układ scalony...teraz (chyba) ładuje ...zobacze co z tego będzie. |
|
|
|
Sep 8 2011, 07:36 PM
|
|
|
Przyjaciel forum ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: PsP-Spec Postów: 5,551 Dołączył: 8-July 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Soft w PSP: 5.50GEN-D3 S&L Mam PSP od: xx.11.2007 |
Już tłumaczę co się stało
Po pierwsze do 6.39 nie wgrywa się Perm Patch'a (!) - powód BRICKa. W baterii jeśli napięcie było praktycznie zerowe, to ogniwo padło zupełnie - próbuj ładować bezpośrednio (miałem kilka takich baterii od telefonu, które zmartwychwstały, jednak ich pojemność baaardzo zmalała, ale działały przez jakiś czas Możesz też zrobić to w taki sposób: -PSP podłączyć pod ładowarkę, -włożyć Magiczną kartę do PSP, -trzymać przycisk bootujący, -włożyć Pandorę (PSP cały czas podłączone pod ładowarkę) Jeśli elektronika w baterii jest sprawna to powinno działać : ) P.S. Trochę martwi mnie niepalenie się pomarańczowej diody POWER, gdy PSP jest podłączone pod ładowarkę i z włożoną Pandorą - może to oznaczać, że w baterii (elektronice lub w doprowadzeniu ogniwa) jest przerwa, ale pokombinuj, może się uda coś zrobić Ten post został edytowany przez krzychuuu: Sep 8 2011, 07:38 PM -------------------- Na Tym forum PIRACTWA NIE POPIERAMY!!!
... |
|
|
|
Sep 8 2011, 07:56 PM
|
|
|
rzeczywiście po ładowaniu bezpośrednim udało się przywrócić baterie do życia, już się da ją ładować z poziomu psp - bardzo dziękuje. Niestety problem pozostał. Próbowałem już różnych konfiguracji z wciskaniem klawiszy i baterii i narazie ekran pozostaje czarny. Przy normalnej baterii, przy włączaniu, chwilę świeci się zielona lampka, a zaraz potem znika. Przy pandorze pali się tylko pomarańczowa w momencie ładowania, suwak POWER nic nie robi ( tak samo L+suwak). Może jest jeszcze za niski poziom naładowania baterii i dlatego nie rusza...no nic ładuje dalej.
Co do wgrywania oprogramowania to robiłem wg. tej instrukcji http://forum.pspoland.pl/viewtopic.php?f=30&t=93756 czyli pro B9 i CIPL Flasher. Dziwne, że konsola normalnie działała aż do jej wyłączenia. Myślisz, że jest szansa odratować moją konsolę EDIT: pandore naładowałem już do końca ale nic nie wstaje. jestem załamany totalnie filmik z tego jak to wygląda http://www.youtube.com/watch?v=TQDJxqiKFLk Ten post został edytowany przez vokus: Sep 8 2011, 08:20 PM |
|
|
|
Sep 8 2011, 08:20 PM
|
|
|
Przyjaciel forum ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: PsP-Spec Postów: 5,551 Dołączył: 8-July 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Soft w PSP: 5.50GEN-D3 S&L Mam PSP od: xx.11.2007 |
Tutaj muszę skorygować swoją wypowiedź - myślałem, że robisz kombinację 6.39PRO-B9 + Perm Patch (ten z 6.20 - chociaż trochę mnie zastanawiało, że ruszył na 6.39
Zastanawiający jest fakt, że konsola nie reaguje na Pandorę (przy podłączonej ładowarce reaguje zapalając pomarańczową diodę POWER, jednak powinna przejść sama zaboot'ować, czyli podłączasz ładowarkę, wsadzasz Pandorę, wyciągasz Pandorę i powinna się świecić zielona dioda POWER) - ale to może wina baaardzo rozładowanej baterii - jeszcze nic straconego. Podładuj Pandorę na max i wtedy zobaczymy co będzie P.S. Jesteś pewny, że Magiczna karta jest prawidłowo przyszykowana? Działała wcześniej? P.S.2 Szanse są zawsze, jeszcze nie ma się co łamać Ten post został edytowany przez krzychuuu: Sep 8 2011, 08:21 PM -------------------- Na Tym forum PIRACTWA NIE POPIERAMY!!!
... |
|
|
|
Sep 8 2011, 08:36 PM
|
|
|
wydaje mi się, że pandora jest już naładowana do końca ( pomarańczowa lampka zgasła ). Magic Stick jest w porządku, z niego instalowałem wszystkie poprzednie softy...spróbuje utworzyć jeszcze raz. Ale wydaje mi się, że chyba nawet gdyby ms był zły to konsola i tak powinna się zbootować? Komputer oczywiście nie widzi konsoli. we flash0 musiałem zmienić plik tekstowy ( zmienić wersje z 9.99 na 5.50 ) po to, żeby móc zainstalować nowy soft. Ale zrobiłem tylko i wyłącznie to. Potem ładnie zapisałem i zamknąłem plik, nic nie kombinowałem. Następnie odpiąłem kabel i zmieniłem w ustawieniach dla portu usb flash0->memory stick.
|
|
|
|
Sep 8 2011, 08:57 PM
|
|
|
Ok, więc dla pewności:
-po włożeniu Pandory konsola nie reaguje (reaguje jedynie na jej ładowanie świeceniem pomarańczowej diody POWER) -z włożoną Pandorą i odpiętą ładowarką, po przesunięciu suwaka POWER (w celu włączenia konsoli) nic się nie dzieje -z włożoną Pandorą i podpiętą ładowarką, po przesunięciu suwaka POWER i wyjęciu Pandory w konsoli świeci się zielona dioda POWER, która gaśnie po ~20-30s -z włożoną oryginalną baterią i odłączoną ładowarką po przesunięciu suwaka POWER konsola włącza się (świeci się zielona dioda POWER) i po ~20-30s gaśnie Wszystko się zgadza (zwłaszcza trzeci myślnik z wyżej wymienionych jest dość "intrygujący")? Jeśli tak, to wychodzi na to, że Pandora jest uszkodzona i trzeba by spróbować na innej Pandorze... :/ -------------------- Na Tym forum PIRACTWA NIE POPIERAMY!!!
... |
|
|
|
Sep 8 2011, 09:04 PM
|
|
|
tak, jest dokładnie tak jak napisałeś. No nic, pożyczę od kolegi pandorę i może tamta ruszy. Myślę ( albo dalej się łudzę ), że nic poważniejszego, czego nie można by odwrócić za pomocą pandory i mms, się nie stało. No bo co mogło się stać? Konsolę mam w pełni przerabialną, z odpowiednią płytą główną. Naprawdę bardzo dziwna sytuacja.
|
|
|
|
Sep 8 2011, 09:17 PM
|
|
|
No to jeśli masz dojście do kolejnej Pandory i drugiego PSP to tym lepiej
Nic złego nie miało prawa się stać - biorąc pod uwagę to co opisałeś, więc Pandora + MMS muszą działać Daj znać, jak Ci poszło na drugiej Pandorze -------------------- Na Tym forum PIRACTWA NIE POPIERAMY!!!
... |
|
|
|
Sep 11 2011, 09:25 AM
|
|
|
Uzytkownik PSP ![]() ![]() Grupa: PsP-Members Postów: 17 Dołączył: 4-September 11 |
Jam jest zielony wiec sie pytam czy opyla sie zmieniac z softu 5.00 m33-4 na ten ? czy na inny ?
|
|
|
|
Sep 11 2011, 07:19 PM
|
|
|
Dostaniesz dostęp do PSN/PSS, parę dodatkowych pierdół w XMB oraz większą kompatybilność gier, więc teoretycznie się opłaca
-------------------- Na Tym forum PIRACTWA NIE POPIERAMY!!!
... |
|
|
|
Sep 12 2011, 04:11 PM
|
|
|
Uzytkownik PSP ![]() ![]() Grupa: PsP-Members Postów: 17 Dołączył: 4-September 11 |
-z włożoną oryginalną baterią i odłączoną ładowarką po przesunięciu suwaka POWER konsola włącza się (świeci się zielona dioda POWER) i po ~20-30s gaśnie czyli ze to jest zepsute czy jak? A jaki soft mi najbardziej polecacie, ktory jest w 100% sprawny, i wg was najlepszy [kompatybilnosc itp] ? Ten post został edytowany przez HUGIO: Sep 12 2011, 04:13 PM |
|
|
|
Sep 12 2011, 06:04 PM
|
|
![]() Przyjaciel forum ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: PsP-MoD Postów: 3,197 Dołączył: 19-June 07 Model: PSP-2004 Soft w PSP: 6.60 PSN ID: erokesha ![]() |
To dotyczy "vokusa", nie Ciebie.
Od 5.50 tak naprawdę nie było żadnych większych i istotniejszych zmian (6.20 dodanie wsparcia PlayStation Plus). Największą kompatybilność z grami ma oczywiście soft 6.60. -------------------- |
|
|
|
Sep 15 2011, 01:14 PM
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: PsP-Members Postów: 2 Dołączył: 15-September 11 |
witam mam jedno0 puytanie laika ....
jezeli chce go zainstalować to musze wgrac oficjalny soft (z paczki) i postepowac wg instrukcji z tematu i to wszystko ?gry beda normalnie dzialac i nie zniszcze konsoli? czy potrzebuje jakas baterie czy karte specjalna? w tej chwili mam 5.00 m33-6 i psp 1000 zalezy mi na dzialaniu psn . |
|
|
|
Sep 15 2011, 01:28 PM
|
|
|
Ściągasz to
KOD http://www.4shared.com/get/IpDx69au/639ME-9.html rozpakowujesz, folder PSP kopiujesz bezpośrednio na kartę pamięci, w XMB (menu PSP) odpalasz instalator i podążasz za wskazówkami -------------------- Na Tym forum PIRACTWA NIE POPIERAMY!!!
... |
|
|
|
Sep 16 2011, 11:16 AM
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: PsP-Members Postów: 3 Dołączył: 16-September 11 |
witam zrobilem wg instrukcji i mam ciemny ekran moge wejsc do RM co robic ? mialem 5.50 prome-2
Ten post został edytowany przez muflonx: Sep 16 2011, 11:17 AM |
|
|
|
Sep 16 2011, 11:18 AM
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: PsP-Members Postów: 2 Dołączył: 15-September 11 |
u mnie dziala bez problemu dzieki za pomoc. pozdrawiam!
|
|
|
|
Sep 16 2011, 11:33 AM
|
|
|
witam zrobilem wg instrukcji i mam ciemny ekran moge wejsc do RM co robic ? mialem 5.50 prome-2 Opisz po kolei co zrobiłeś. Lub jeśli chcesz rozwiązać problem bez tłumaczenia i szukania pośredniego rozwiązania to odpal Recovery Flashera z poziomu RM i wgraj 5.00m33 --> http://psp-team.pl/forumpsp/index.php?showtopic=21156 , następnie wykonaj standardową instalację 6.39ME-9 (tak jak opisałem ją tutaj --> http://psp-team.pl/forumpsp/index.php?show...st&p=225305 ) Ten post został edytowany przez krzychuuu: Sep 16 2011, 11:34 AM -------------------- Na Tym forum PIRACTWA NIE POPIERAMY!!!
... |
|
|
|
Sep 16 2011, 12:09 PM
|
|
|
Początkujący ![]() Grupa: PsP-Members Postów: 3 Dołączył: 16-September 11 |
tak jak napisales w instrukcji wszystko krok po kroku nic poza tym
wgralem Recovery Flashera wg instrukcji i mam to samo gdy wlaczam run program at ..... to mam czarny ekran konsola wylacza sie Ten post został edytowany przez muflonx: Sep 16 2011, 12:28 PM |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25th May 2013 - 12:05 AM |