Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Każdy model] Instalacja oraz FAQ 6.20, 6.35, 6.39, 6.60 PRO-B10
PSP-team.pl - Forum o kieszonkach PS Vita i PSP > PlayStation Portable > [PSP] Gotowe pomoce dla użytkowników > Instalacje Custom Firmware
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
expunge
Nie ponoszę odpowiedzialności za uszkodzenia konsoli.

6.20, 6.35, 6.39, 6.60 PRO-B10

Witajcie! Dlaczego postanowiłem napisać ten poradnik? Ponieważ pomimo napisanego już poradnika innego użytkownika ludzie ciągle zadają te same irytujące pytania. Tu bedzięcie mieli wszystko napisane na tacy biggrin.gif Enjoy!

Ale o co wgl chodzi? Czyli wstęp do poradnika

Ten poradnik jest o softach pro autorstwa coldbirda. Jest to LCFW, jednak dzięki permament patchowi możemy wgrać go na stałe nawet na psp 3k. Jest to własnie ta wyróżniająca cecha. A wiec ten poradnik jest o przeróbce.

Ten poradnik obejmuję:
1. Instalację softów 6.20, 6.35, 6.39 oraz 6.60 PRO-10
2. Jak aktualizować soft na nowszy?
3. Zalety i funkcje softu
4. Jakie homebrew i pluginy pójdą na tym sofcie?
5. Uwagi, spostrzezenia, porady
6. Czy warto instalować ten soft?
7. Jak odzyskac stracony plik vshorig.prx?

Strona twórców softu wraz z aktualnym downloadem
Soft 6.60

1. Instalacja softów

a) Instalacja 6.20 PRO-B10 + Permament Patch
1. Zaktualizuj lub zdowngraduj soft do 6.20
2. Ściągnij 6.20 PRO-B10
3. Przekopiuj wszystkie, absolutnie wszystkie foldery, włącznie z sdk do folderu PSP/GAME/tutaj
4. Na czystym sofcie odpal pliczek z ikonką update
5. Naciśnij X aby zainstalować LCFW
6. Powinno cofnąć się do XMB. Upewnij sie ze jestes na sofcie 6.20 PRO-B10

Przeróbka trwała (jeśli tego nie zainstalujesz bedziesz musial odpalac soft z pliku fast recovery
1. Odpal permament patcher
2. Przy pierwszym pytaniu naciśnij X i przy drugim też X
3. Jezeli cofnie cię do XMB i wszystkie funcje działają to mozesz zainstalować ten soft trwale. W przeciwnym wypadku skończ na nietrwałym sofcie
4. Jesli dotarłeś tutaj to ponów czynność z podpunktu 2 tak dla pewności
5. Jesli znowu cofnelo cie do XMB i wszystko jest ok to przy pierwszym pytaniu w perm patcherze naciśnij X , a przy drugim O .
6. Sprawdz czy po wyłączeniu konsoli soft ciągle działa.
7. Możesz wywalić już wszystkie pliki softu z karty, z wyjątkiem jednego - pliczku vshorig.prx na roocie karty. NIECH CIE NIE KUSI NIE USUWAJ GO! PRZYDA SIĘ POTEM

B) Instalacja 6.35, 6.39 oraz 6.60 PRO-B10
1. Aby zainstalować ten soft potrzebujesz odpowiadającemu mu OFW
2. Ściągnij potrzebne pliki ze strony wyżej i wrzuć do PSP/GAME/tutaj
3. Odpal UPDATE i nacisnij X
4. Od teraz odpalasz softa przez fast recovery

2. Jak zaktualizować soft na nowszy?
W przypadku 6.20 PRO-B6 z wgranym perm patchem zastosuj się do podanych wskazówek. Są one potwierdzone przez autora softu - coldbirda.
1. Wgraj na karte nowe pliki pro (np. pro-b6 gdy miales pro-b5)
2. Sprawdz czy masz na roocie karty pliczek vshorig.prx. Jesli go nie masz to w tym poradniku znajdziesz instrukcja jak go odzyskac.
3. Jesli masz ten plik na roocie karty to odpal permpatcher bootloader i nacisnij X aby odinstalować
4. Uruchom update i nacisnij lewy trigger + X aby zreinstalować LCFW
5. Wgraj perm patchera według instrukcji powyżej.
W przypadku wyższych softów nie wgranych trwale wystarczy że uruchomimy nowy plik update i naciśniemy lewy trigger + X

3. Zalety i funkcje softu

-dzięki perm patcherowi jest trwały
-PSN działa bez dodatkowych pluginów
-wspierany i często aktualizowany
-wszystkie funkcje 6.20 (SensMe, Digital Comics)
-duża kompatybilność HB i pluginów
-no i RM działa i można odratować konsolke przy bricku

4. Jakie homebrew i pluginy pójdą na tym sofcie?
Mi działają wszystkie prócz kilku, których trzeba ściągnąć wersje lite:
CXMB - w googlach sa paczki dla 6.20
Game Categories Light
MP3PlayLite - wersja odtwarzacza muzyki podczas gier na 6.20

Cała reszta działa poprawnie, przynajmniej u mnie. Jak wam cos nie działa to po prostu znajdzcie wersje pod 6.20 smile.gif

5. Uwagi, spostrzezenia, porady
-Zmien fake region na debug type I i uzywaj PSN bez zadnych pluginów
-Aby awaryjnie odinstalowac przytrzymaj O+ X +Select+Start i włącz konsolę
-Aby uruchomic psp w OFW (po wylaczeniu i wlaczeniu znow bedzie PRO) przytrzymaj select przy wlaczaniu PSP

6. Czy warto instalować ten soft?

Oczywiście, że warto. Jest to przeróbka trwała (6.20) i działa na nim naprawde wiele o ile nie wszystkie gry i homebrew. Możesz na nim odpalić płyty UMD ale nie gwarantuje ze zadziala (podmiana version.txt). Soft jest wspierany, aktualizowany i po prostu świetny smile.gif Gorąco polecam

7. Jak odzyskać utracony plik vshorig.prx?

Metoda jest niesprawdzona przeze mnie ale powinna zadziałać
Wejdź tu i sciągnij plik PSAR Dumper, wklej go do PSP/Game/Tutaj
Wejdź tu jeżeli używasz 1k/2k/3k psp albo tu jeżeli używasz PSP GO
Ściągnij 6.20 OFW
Skopiuj plik EBOOT.PBP z folderu OFW na root swojej karty
Uruchom PSAR Dumper i nacisnij O kiedy się załaduje
Kiedy skończy pracę, utworzy ci się nowy folder na roocie karty nazwany F0/
Przejdź do F0/vsh/module i znajdz plik vshmain.prx
Zmień nazwę pliku na vshorig.prx i skopiuj na root karty.

FAQ
Czy te softy działają na wszystkich psp?
6.35 oraz 6.39 tak, jednak 6.20 dziala na psp tylko do 5 generacji (6 i 7 g nie)

Czemu mi nie dziala PSN?
Zmien w RM w ustawieniach regionu na Debug Type I i kliknij reset vsh. Powinno działać.

Czy jest ryzyko bricka?
Uruchamiając perm patchera grzebiemy we flash 0 więc jakieś tam minimalne jest. Najlepiej przeprowadzić 2 testy sprawnościowe

Po wgraniu przeróbki PSP nie uruchamia się / zawiesza / wyłącza. Jak to naprawić?
Z karty należy usunąć / wyciąć cały folder "Seplugins".

Zakaz kopiowania poradnika bez mojej zgody!
Ero
Usunąłem fragmenty dotyczące ISO, CSO, gdyż nie wspieramy takich formatów na naszym forum oraz linki do konkurencji. Miło, że ktoś się tym w końcu zajął. : ] Mam tylko pytanie, dla jakich konsol jest to dedykowane? Oraz, Twoją ksywką na drugim forum jest "cexior"?
expunge
Tak moim nickiem na drugim forum jest cexior. Softy 6.35 oraz 6.39 sa dedykowane dla wszystkich konsol, natomiast 6.20 nie wspiera tych z numerkiem generacji 06,07g smile.gif
bIeLiN
Nie odpala mi permanent co zrobić? PSP 3k/6.20/4g
expunge
Nie odpala ci to znaczy? Jakikolwiek błąd? Restart konsoli po naciśnieciu dwa razy X? Skonkretyzuj bo przyczyn moze byc wiele smile.gif Pamietaj ze musisz najpierw zainstalowac sam soft, potem wgrywasz perm.
bIeLiN
Witaj! Po zaniżeniu softu do 6.20 i wgraniu CFW nie odpala Bootloader Perm'a w ogóle nie startuje. Logo sony i wraca do OFW
expunge
Wgraj program PSPIDENT i powiedz mi jaka masz generacje (np. ja mam 03g)
bIeLiN
Napisałem wyżej 4g.
expunge
Czy wkleiles wszystkie pliki w folderze na konsole?? Szczerze mowiac nie znalazlem na wujku gogle nikogo o podobnym problemie. Moze napisz tu, powinni pomoc, na tym forum wypowiada się sam coldbird.
http://wololo.net/talk/viewforum.php?f=17
01mm
Witam mam psp slim 2g soft 6.20 , chciałbym miec 6.39 pro-b6 ale niestety wyswietla mi kominikat ,ze nie moge zainstalowac i nie wiem co i jak ... mam sciagniete 6.20 6.35 i 6.39 pro ale prosze o pomoc . z gory dzieki M-Key.
Ero
By wgrać 6.39 pro-b6 musisz posiadać 6.39, a Ty posiadasz 6.20. Analogicznie ze wszystkim. 6.20 pro = 6.20. 6.35xx = 6.35.
chudy16
CYTAT
Możesz na nim odpalić płyty UMD ale nie gwarantuje ze zadziala

To znaczy, że na tym sofcie mogą nie działać gry na UMD? :/
krzychuuu
Tutaj raczej chodzi o najnowsze gry, które wymagają nowszego softu, stąd ta zabawa z plikiem Version.txt.
Bronka
Czyli mozna odpalac najnowsze orginaly czy nie? Po wspomnianej "zabawie"?
krzychuuu
Można, a nawet jeśli byłyby z tym problemy to można też wgrać 6.39PRO-B6, na którym już nie powinno być żadnych kłopotów.
Bronka
Jeszcze takie pytanko, bo chyba już 2 latka nie siedzę w przeróbce PSP. Chodzi głównie o 6.39
To da się wgrać na każdym możliwym PSP? Nie ma czegoś takiego, że "zbyt nowe"?
I skoro jest to nietrwała przeróbka to nie będzie problemów, że raz się włączy, raz nie? Bo ktoś mi kiedyś mowił, że trochę lipa z tymi nietrwałymi. A i kiedy ta przeróbka znika? Po całkowitym wyłaączeniu czy wyciągnięciu baterii? Bo różne wersje czytałam.
krzychuuu
Przeróbka na 6.39 jest przeznaczona na wszystkie wersje konsol (nie ważna jaki model, jaka wersja płyty itd.). Nie ma z nią problemów, że raz się odpali a raz nie - działa zawsze (a przynajmniej powinna) i trwa to kilka sekund. Znika po całkowitym wyłączeniu PSP, czyli zarówno przytrzymanie suwaka POWER w pozycji górnej przez 5s jak i wyciągnięcie baterii będzie skutkowało tym samym - przeróbka znika. Zniknie również jeśli długi czas bateria nie będzie ładowana (nie będzie się już dało włączyć PSP bez podłączenia ładowarki). krzywy.gif
kenshii
przykro mi ze muszę zakładać nowy temat ale szanowny pan admin zamknął poprzedni temat. szkoda bo temat nie został przez mnie do końca wyczerpany

Prosił bym o linka do softu 6.20 oryginalnego
Ero
Poprzedni temat został zamknięty z powodu dublowania. Podałem ten temat jako zbiorowy dotyczący przerobienia 6.20 wzwyż z nadzieją, że kolejne pytania będą zadawane tutaj.

6.20: http://ifile.it/pmy5rfe/620.PBP
Mateuszk
Jak w temacie. Czy wystarczy, że usunę pliki starej przeróbki(kiedy przeróbka będzie wyłączona), a potem wgram pliki nowej przeróbki i uruchomię PRO updater?
Ero
Dokładnie tak.
stiven501
Witam wszystkich.
Jak w temacie mam problem z zainstalowaniem nowszego softu (5.50GEN-D3 -> 6.39PRO). Czy ktoś z was wie może jak to zrobic krok po kroku.
Z góry dziękuję
Ero
1. Uruchamiasz instalator 5.50GEN-D3 i wybierasz opcję "Flash Install OFW 5.50",
2. Wgrywasz najnowszy firmware ze strony PlayStation (tzn 6.39). Pobrany EBOOT.PBP wrzucasz do ms0:\PSP\GAME\UPDATE\<TUTAJ>. Jak nie masz katalogu to go stwórz.
3. Pobierasz 6.39PRO i instalujesz.
stiven501
Dzięki Ero spbóbuje i dam znać
kargul94
Gdy chce odpalić update wyskakuje komunikat ,,Sorry, this program doesn't support your FW" co jest nie tak?
Ero
Jeżeli wgrywasz 6.20PRO, musisz mieć soft 6.20. Wgrywając 6.39PRO, musisz mieć soft 6.39. Analogicznie do całej reszty. Upewnij się, że wgrywasz łatkę na odpowiedni soft. I że masz odpowiedni soft.
dex1651
Czesc wam.
Posiadam konsole psp 2004 soft 6.37 data code 8c i mam pytanie czy jest możliwość przerobienia?Najlepiej na stałe.Czytalem cos o aktualizacji do 6.39 i down do 6.20 ale czy mozna tego dokonać na nowej płycie głównej?
krzychuuu
Tak, na Twoim PSP możesz spokojnie robić DOWNGRADE do 6.20 (następnie wgrywasz PRO-B8 + Perm Patch) smile.gif
Gocek
Mam konsole PSP z softem 6.35 PRO-D3 i chciałbym go zmienić na 6.35 PRO-D4.Czy moglibyście mi jakoś w tym pomóc? Jestem kompletnie zielony w tych sprawach.Z góry dziękuje za pomoc smile.gif

@Edit Tak tak,mój błąd.Chodziło mi o z 6.35 PRO-B3 do 6.35 PRO-B4 ale widzę że podałeś nowszą wersje,dzięki wink.gif
Ero
Nie ma czegoś takiego jak 6.35 PRO-D4 ani D3. Najnowszy to 6.35 PRO-B8:

http://psp-team.pl/forumpsp/index.php?show...st&p=223561

Dokładniejszy link: http://psp-team.pl/forumpsp/index.php?showtopic=37663
M4NG4N
Ja mam pytanko. Mam PSP 3004 z softem 6.35. Jesli chciałbym je przerobić to rozumim że musze zastosować się do wyżej podanej instrukcji? Jesli sie uda to bedzie to przeróbka trawała czy nie? Co to dokładnie oznacza że przeróbka jest nietrwała? Jeżeli nietrwała to jak zrobić downgrade? Sorki za banlne pytania ale jestem w tym zielony... :/

A i jeszcze jedno. Mają przeróbke moge normalnie grać w oryginalne gry? (bardzo głupie pytanie?)
Ero
Udać się na 100% uda, lecz nie będzie ona trwała. Trzeba będzie za każdym razem od nowa włączać, gdy całkowicie wyłączysz konsolę (nie myl z uśpieniem) - to znaczy nietrwała. Jeżeli kupując konsolę miałeś 6.35 standardowo, nie zejdziesz w dół softem, ale możesz zobaczyć. Zastosuj powyższą instrukcję dla 6.35, wejdź do "System Information" i tam będziesz miał model w miejscu MAC. 07g oraz 09g oznacza, że nie zrobisz dowgrade'u, a cokolwiek niższego od 07g oznacza, że zejdziesz maksymalnie do 6.20.
M4NG4N
W miejscu MAC nie mam żadnego g więc chyba moge zrobić downgrade, bo softa sam aktualizowałem... Apropo jest tu jakaś instrukcja jak zrobić downgrade? Wtedy jak przerobie to będzie na stałe?
Ero
Dla pewności, gdyż to jest bardzo ważne (istnieje prawdopodobieństwo uszkodzenia konsoli), po wgraniu CFW na 6.35, jaki masz podany Model przy adresie MAC (patrz post wyżej co jaki model oznacza)? Soft 6.20 można zrobić na tzw "perm", czyli będzie się samo automatycznie uruchamiało przy starcie konsoli.

Downgrader (wersja 3.5): http://www.mediafire.com/?i8ae1j3xdxpshwj
6.20: http://ifile.it/pmy5rfe/620.PBP

Plik softu wrzucasz do /PSP/GAME/UPDATE o nazwie "EBOOT.PBP" (zmień ją z 620.PBP na taką).
Uruchamiasz po prostu owy downgrader i powinno wszystko działać.

Oficjalny temat (zaznajom się z nim obowiązkowo): http://wololo.net/talk/viewtopic.php?f=26&t=6403

Zaznaczam, że nigdy tego nie robiłem i nie mam pojęcia, jakie to da skutki. Jedynie przetłumaczyłem instrukcję tam podaną. Jak coś się zepsuje, proszę nie mieć pretensji, gdyż nie polecam tego robić. Nie widzę sensu nawet (poza automatycznym uruchamianiem CFW nic nie zyskujesz).
krzyss
Siemka! Sorry że znów męczę z powtarzającym się i prawie oczywistym tematem - przerabianiem. rolleyes.gif
Mianowicie chodzi mi o przerobienie nietrwałe (po resecie jest oryginalny soft) konsolki w wersji 3004 z softem 6.38.
Mój plan jest taki by zaktualizować soft z 6.38 do 6.39 i wgrać "CFW 6.39 PRO-B8".
Czy będę potrzebował jeszcze czegoś więcej? FastRecovery, będę go potrzebował? Oczywiście po resecie PSP będzie miało oryginalną wersję? thumbsup.gif

Generalnie, chciałem spytać się fachowców z tego forum, a nie działać na intuicje.
maks112
Mam soft zaktualizowany do 6.39, pobieram 6.39 Pro b6, wszystkie foldery wypakowuję do folderu game, wchodzę w konsoli w opcje ustawienia->system update i powinno się aktualizować :?: Czy coś źle robię confused.gif
Ero
Nie. Po wgraniu paczki przechodzisz do kategorii GAME w menu konsoli i tam powinieneś na karcie pamięci mieć plik z aktualizacją. Poza tym pobierz nie B6 tylko B8 (link w pierwszym poście).
krzychuuu
CYTAT(krzyss @ Aug 6 2011, 11:22 AM) *
Siemka! Sorry że znów męczę z powtarzającym się i prawie oczywistym tematem - przerabianiem. rolleyes.gif
Mianowicie chodzi mi o przerobienie nietrwałe (po resecie jest oryginalny soft) konsolki w wersji 3004 z softem 6.38.
Mój plan jest taki by zaktualizować soft z 6.38 do 6.39 i wgrać "CFW 6.39 PRO-B8".
Czy będę potrzebował jeszcze czegoś więcej? FastRecovery, będę go potrzebował? Oczywiście po resecie PSP będzie miało oryginalną wersję? thumbsup.gif

Generalnie, chciałem spytać się fachowców z tego forum, a nie działać na intuicje.

Być może już sobie poradziłeś, lecz jeśli czekasz w niepewności na odpowiedź to chętnie jej udzielę... happy.gif

FastRecovery się przydaje - po pierwszej instalacji 6.39PRO-B8 nie jest konieczna ponowna instalacja go, a wystarczy tylko uruchomić wtedy FastRecovery i po kilku sekundach przeróbka się pojawia smile.gif Jest to takie szybkie uruchamianie CFW krzywy.gif

Następnie "restart" jest tutaj niewłaściwym określeniem, ale po kolejnym rebootcie będziesz miał znów OFW. Reboot znaczy się ponowne załączenie konsoli po całkowitym jej wyłączeniu (czyli przytrzymanie suwaka POWER, aż do zgaśnięcia PSP, lub odłączenie zasilania PSP poprzez wyciągnięcie baterii). krzywy.gif
krzyss
Dzięki! Generalnie już przerobiłem PSP bez FastRecovery, ale dzięki za wytłumaczenie co to jest.
fenix99
Witam czy ktoś mógł by mi wyjaśnić czym się różni soft 6.xx PRO od 6.xx ME i który bardziej mi się opłaca instalować jak mam PSP serii 2000 ? jeśli taki wątek był już poruszany to proszę o linka, niestety nie udało mi się znaleźć
Ero
W wyjmij baterię i zobacz DATA CODE - jeżeli wynosi ono 8C i wyżej, to posiadasz konsolę, której nie da się trwało przerobić. Jeżeli DATA CODE to 8B i wszystko poniżej - posiadasz konsolę, którą da się na stałe przerobić. Teraz główna różnica:

PRO - Dla konsol których nie da się na stałe przerobić, nie uruchamia się sama przy starcie konsoli (za wyjątkiem 6.20 "Perm")
ME - Dla konsol które da się na stałe przerobić. Różnic się głównie tym, że nie zależnie od wersji Firmware (6,20, 6,35, 6,39, 6.60) zawsze uruchomi się przeróbka przy starcie konsoli.
fenix99
dzięki właśnie o takie info mi chodziło biggrin.gif
przemq86
Witam.
Może to co napisze głupio zabrzmi ale wybaczcie-jestem nieco zielony w temacie.
Kupiłem ostatnio PSP 3004 z softem 6.30.
Jeśli chce na niej zainstalować 6.39 PRO-B8 to czy wystarczy, że zrobie upgrade do OFW 6.39, a naspępnie wrzucę 6.39 PRO-B8?
Czy w ogóle na tej wersji konsoli o tym OFW (6.30) da sie zrobic trwałą przeróbkę?
Z góry dzięki za odpowiedź smile.gif
Ero
CYTAT
Czy w ogóle na tej wersji konsoli o tym OFW (6.30) da sie zrobic trwałą przeróbkę?

Nie.

CYTAT
Jeśli chce na niej zainstalować 6.39 PRO-B8 to czy wystarczy, że zrobie upgrade do OFW 6.39, a naspępnie wrzucę 6.39 PRO-B8?

Tak.
Yozen
Dobra wiadomość dla PSP-3k 09g (czyli i dla mnie). Wyszedł dziś “Chronoswitch” Downgrader 5.0. który wspiera wcześniej wspomnianą konsolę.

Dołączyłem do grona osób posiadających soft 6.20 z perma patchem smile.gif
T1000
Właśnie też się zastanawiam co wybrać PRO B9 czy ME v1.3 (na 6.60)
noMooR
Hej po pierwsze chciał bym się przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post jezyk1.GIF
Wiec mam psp 3004 soft 6.20 i chciał bym się dowiedzieć czy mogę z tego softu przeskoczyć na 6.60?
Jeśli bym już miał 6.60 to mogę zainstalować 6.60 PRO-B9 , pod bateria pisze 9c

Z góry dziękuję
Ero
Robiąc update (wgrywając nowszy firmware) nie jest ważny model konsoli. Zawsze wgrasz wyższy niż masz. Tak, możesz bez problemu to zrobić.
noMooR
Bardzo mi pomogłeś
jeszcze jedno czy gdy bym wgrywał już PRO-B9 6.60 jest ryzyko Bricka?
Ero
Wgrywając PRO nie ma żadnego ryzyka bricka : ]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.